Dieta Gersona (dieta dra Gersona)
Deficyt witamin, soli mineralnych czy enzymów – temu ma przeciwdziałać kuracja doktora Gersona, to wszystko dzięki świeżym owocom, warzywom i sokom z nich wyciskanych. Dopiero wtedy możemy pozbyć się z organizmu wszystkich niebezpiecznych toksyn, a nasza odporność dostaje porządnego „poweru”. Dieta wzięła się stąd, że dostrzeżono istotne znaczenie zanieczyszczeń, które przedostają się do naszego organizmu dla aktywności układu odpornościowego.
Wszystko wzięło się stąd, że w młodości Max Gerson cierpiał na migreny i dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi potrafił się z nich całkowicie wyleczyć – głównie za sprawą świeżych owoców i warzyw, a zupełnie bez udziału soli, tłuszczu, produktów wędzonych i konserwowanych. Kiedy opracował swój własny program żywieniowy, na pewno nie spodziewał się, że uratuje tym setki ludzi z nowotworami, chorobami zwyrodnieniowymi, serca, niewydolnością nerek, cukrzycą, zapaleniem stawów czy gruźlicą skóry. W ten oto sposób wyleczył w Instytucie w Teksasie ponad 50 osób z różnymi odmianami raka: skóry, kości, płuc, okrężnicy, prostaty, piersi, trzustki, mózgu czy jajnika.
Ogromnym plusem diety jest to, że dostarcza wiele witamin, płynów, enzymów, minerałów i innych związków bioaktywnych oraz minimalne ilości sodu i tłuszczu. Nie bez znaczenia jest detoksykacja organizmu, jaka się dokonuje po spożyciu preferowanych w diecie pokarmów. I tak – w okresie pierwszych trzech miesięcy żywimy się tylko owocami, warzywami i wyciskanymi z nich sokami – ewentualnie, „za przymrużeniem oka”, można również jeść płatki owsiane i żytni chleb – najważniejsze, by wszystko było bez udziały soli.
Kiedy ten okres minie, można stopniowo zjadać inne pokarmy – na przykład chudy nabiał czy jogurt z naturalnymi kulturami bakterii. Aby kuracja przyniosła pożądane efekty, trzeba do minimum ograniczyć sód, a w zamian za to zwiększyć maksymalnie przyjmowanie potasu. Należy jeść mało, ale często. Posiłki, które spożywamy, muszą pochodzić wyłącznie z upraw organicznych, natomiast ich ilość jest obojętna. Zanim zaczniesz stosować dietę, koniecznie skonsultuj to z lekarzem specjalistą.
Produkty surowo zabronione w diecie:
konserwowane, odwodnione, wędzone, mrożone, solone, siarczanowane, marynowane, butelkowane rafinowane, zupy w proszku, alkohol, mąka biała, ciastka, olej (jedynie lniany tłoczony na zimno), napoje słodzone, ananasy, awokado, ogórki, cukier, orzechy, ostre przyprawy, owoce jagodowe (za wyjątkiem czarnej porzeczki), cukierki, czekolada, soda oczyszczona, grzyby, kiełki, gorzka sól, fluor zawarty w pastach do zębów i płukankach do gardła, herbata, kakao, śmietana, lody, tłuszcze zwierzęce, kawa (nawet rozpuszczalna), jogurty zawierające tłuszcz, jaja, tłuste sery, śmietana, masło, warzywa strączkowe i ich wyroby (powodują gazy, jednak świeża fasolka szparagowa i zielony groch, a także garść soczewicy, dodana do zupy, są dozwolone), i co ciekawe – woda do picia (objętość żołądka jest potrzebna dla soków). Nie powinno się gotować w szybkowarach i garnkach z aluminium, za to wskazane są te ze stali nierdzewnej lub szkła.