Dieta Antyzaparciowa
Zaparcia pojawiają się w wypadku, gdy stolce, które oddajemy, nierzadko z trudem, są twarde, a także, gdy czynność tę wykonujemy mniej niż trzy razy w tygodniu. Jest sporo przyczyn, które doprowadzają do tego stanu. Przede wszystkim jest to dieta, uboga w błonnik, czyli owoce i warzywa, a obfitująca w pokarmy ciężkostrawne, nasycone tłuszcze zwierzęce i proste węglowodany. Poza tym fakt, że rano się zwykle śpieszymy i nie reagujemy zupełnie na to, że organizm domaga się wypróżnienia, również wpływa na wytworzenie się zaparć.
Po pewnym czasie odruch ten zanika. Wielkim grzechem jest także zbyt szybkie jedzenie, brak jakiegokolwiek ruchu, stosowanie środków przeczyszczających i odwodnienie organizmu. Przedstawiona poniżej dieta przeznaczona jest nie tylko dla osób z zaparciami, ale też w schyłkach jelita grubego, przy raku jelita grubego, miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy, otyłości i w zespole jelita drażliwego.
Produkty dozwolone:
1. kompoty, desery owocowe, galaretki owocowe, budynie mleczne
2. surówki owocowe i warzywne, soki owocowe i warzywne, gotowane warzywa
3. potrawy mięsne duszone oraz smażone bez tłuszczu
4. zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe
5. masło w małych ilościach
6. twaróg i ser z odtłuszczonego mleka
7. maślanka, odtłuszczone mleko, serwatka
8. napary z ziół, słaba herbata i słaba kawa (zbożowa)
9. przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny
10. powidła, cukier, syropy, dżemy, miód
11. galaretki, landrynki, dropsy
12. każde warzywa i owoce
13. ziemniaki pieczone i gotowane albo puree
14. chuda śmietana
15. oleje (roślinne): słonecznikowy, rzepakowy, sojowy
16. oliwa w niewielkich ilościach
17. mięso w galarecie
18. chuda szynka i polędwica
19. ryby: karaś, lin, leszcz, szczupak, sandacz, karmazyn, dorsz
20. nietłuste mięso, np.: konina, królik, cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, gołąb
21. jajka – szczególnie białka, bo żółtka tylko w niewielkich ilościach
22. chudy biały ser twarogowy
23. mleko: zsiadłe, odtłuszczone, świeże
24. kefir i jogurt
Produkty zabronione:
1. pasztety
2. wszelkiego rodzaju tłuste wędliny
3. tłuste ryby
4. tłuste mięso: baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczka, gęś
5. zbyt duże ilości żółtek jaj
6. tłuste: mleko, kefir i jogurt
7. mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana
8. pieczywo, które ma w sobie niewielką zawartość błonnika: jasne, pszenne, chleb razowy produkowany na miodzie
9. słodkości typu: torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, kisiele, lody, ciastka
10. potrawy, które są smażone lub pieczone
11. zupy na tłustych wywarach
12. alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata
13. pralinki, cukierki, ciastka, konfitury
14. frytki i inne tego rodzaju fast – foody
15. tłusta śmietana
16. masło z jakąkolwiek zawartością soli
17. placki ziemniaczane